top of page
  • Writer's pictureHarri Takala

ERP on merkityksellisyyden painokone – ja ihmisen muutosprojekti

Päivitetty: 22. helmik. 2023

Kuka muistaa lämmöllä ERP:n tai CRM:n käyttöönottoprojektia? Ehkä muutama talousjohtaja ja todella lämpimänä, mutta muuten niistä jää harvemmin mieleen ajanjaksoa, johon haluttaisiin palata. Miksi?


Siihen osallistuvien ihmisten näkökulmasta nämä projektit ovat kuitenkin ainutlaatuisia tilaisuuksia, joissa tehdään muutoksia ja kehitystyötä pitkälle tulevaisuuteen vaikuttaviin asioihin. Valtaa ja vastuuta on jaettu projektitiimille enemmän kuin kukaan ehkä huomaankaan.


 

Kun haluat tutustua ERP-projekteihin:
Toimintaa ohjaavan järjestelmän normaali käyttöelinkaari vuosina on kaksinumeroinen ja sen vaikutus organisaation toimintaan ja prosesseihin noiden vuosien aikana on valtava.

Se on digitalisaatiojohtamisen koetinkivi.

Kauan sitten on ymmärretty, että ERP ei ole IT-projekti vaan liiketoiminnan kehitysprojekti. Liiketoiminnan kehitysprojektin perustana on kuitenkin ihmisten muutosprojekti.


ERP:n tehtävä on auttaa ihmisiä onnistumaan tehtävissään. Hyvin toimiva teknologia mahdollistaa ihmisen keskittymisen tärkeämpiin ja mielekkäämpiin asioihin. Se tekee sinusta paremman ja työpäivästäsi mukavamman.

ERP:n on merkityksellisyyden painokone.

Ihmisten kautta ERP:n merkitys siirtyy prosesseihin ja koko yhtiöön. Sen avulla prosessit saadaan älykkäämmiksi, toiminta tehokkaammaksi ja yhtiö arvokkaammaksi. Talousjohtajakin alkaa lämmetä ajatukselle. Hankkeissa oleellista on keskittyä ihmisen työn muutoksiin ja muutostarpeisiin. Ihmisen muuttumisen kipupisteisiin ja motivaattoreihin.


Kun Sinä muutat omaa toimintaasi, samalla jalkautat ERP:n työkaluja toimintaan. ERP on siitä erikoinen laite, että jokainen uusi jalkautuva toiminto ja käyttöönotettava ominaisuus vahvistaa siihen liittyviä muita toimintoja. Tuotantojohtaja, joka katselee laatupoikkeamaraporttia ERP:n dataan perustuen, motivoi samalla linjalla tekeviä ihmisiä kirjaamaan ne suoraan järjestelmään. Excel olisi vanha tuttu, mutta kun uutta käyttöliittymää on opittu käyttämään, niin oikeastaan helpompaa on tehdä ne ERPiin. Ja samalla ne jäävät tuotantosoluun liittyvään historiaan kalibrointisyklien käyttöön. Konenäköön liittyvät integraatiokin on muuttunut mahdolliseksi.


 

Kun haluat tutustua ERP-projekteihin:
 


Industry 3.0 turvallisesti hallussa ja Industry 4.0:ta uskaltaa jo alkaa Googlailemaan. Factory on ehkä pian SmartFactory.

ERP:iin liittyvä merkityksellisyyspotentiaali kasvaa entisestään, kun avataan tuotantohallin ja toimiston välinen ovi. Jos data, jota myyntijohtaja katselee suunnitellessaan uusia tarjouksia, on samaa, kuin se millä työnjohtaja päättää hienokuormituksen, ollaan pitkällä. Talousjohtajan päivä alkaa merkittävästi paremmin, jos hän vuo luottaa järjestelmästä tulevaan katelaskelmaan. Eikä hänen tarvitse vaivata innosta puhkuvaa Controlleria kaapimaan sitä puolta päivää eri lähteistä loitsuilla, joista Tylypahkassakin oltaisiin ylpeitä. Tehdäkseen sen heti ensi viikolla uudestaan.


Näitä asioita me ERP-projekteissa mahdollistamme. Myyntijohtajalle luottavaisen olon asiakaspalaveriin, talousjohtajalle aikaa analysoida tuloksia ja työnjohtajalle mahdollisuuden huolehtia vuorossaan olevien töiden ja ihmisten onnistumisesta.

Eikä Controllerin työpaikkailmoituksessakaan lukenut: rikkinäisten datavirtojen laastarointi ja puuttuvan datan keksinnöt.

ERP:n tai CRM:n käyttöönotossa ihmisen on oltava keskiössä ja tavoitteet hankkeelle tulee määrittää ihmisten kautta. Järjestelmää ei oteta käyttöön prosesseissa, vaan ihmiset ottavat sen käyttöön heille tärkeissä tehtävissään.


Jos tarvitset apua – me tulemme onnistumaan kanssasi. 

Kun haluat tutustua ERP-projekteihin: 48 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kommentarer


bottom of page