top of page
  • Writer's pictureHarri Takala

Digitalisaation tiekartta tarvitsee juuret

Kaikissa muutoksissa tärkeintä on ymmärrys. Digitalisaation trendit houkuttelevat asettamaan tavoitteita markkinoiden hienoimpien tarinoiden kautta – ja tavoitteina ne toimivatkin. Oleellista on kuitenkin ymmärtää, minkälainen polku niihin pääsemiseen on kuljettava.Yleensä kehitystä johdetaan strategisten tavoitteiden kautta ja hankkeet rakennetaan ylhäältä alaspäin. Yhtiön strategiasta liiketoiminta-alueen hankkeeksi ja projekteiksi. Tämä toimii niin kauan, kun hankkeiden suunnittelun taustalla on vahva ymmärrys nykyisestä tilanteesta ja oleellisista tekijöistä. Joskus määritelty digitalisaation tiekartta ja kehityssuunnitelma on kuitenkin vain vaaleanpunaista unelmahöttöä, josta puuttuu ymmärrys nykytilanteen realiteeteista ja tärkeistä yksityiskohdista.


Digitalisaatiopopulismi on tullut jäädäkseen. Se toimii seminaareissa, CV:ssä ja referenssitarinoissa, mutta valitettavasti liiketoimintavaikutukset jäävät syntymättä. Yhtiöiden johtoryhmissä ja hallituksissa populismi on vaarallinen työkalu. Sillä saadaan hienosti paikalleen maalit, mutta maalien etäisyys ja polku niiden saavuttamiseen voi olla kaukana haaveista. Kun realismi iskee silmille, voi kulmahuoneen nahkaistuin olla hikinen paikka.

Yksinkertaistaminen on tärkeä taito, mutta monimutkaisten asioiden yksinkertaistaminen välittämättä oleellisista yksityiskohdista on vastuutonta.

Kehittämisessä on tärkeää varmistaa ymmärrys myös alhaalta ylöspäin. Se tarkoittaa liiketoiminnan operatiivisten ihmisten ymmärryksen ja tiedon hyödyntämistä osana suunnittelua. Se tarkoittaa prosessien ymmärtämistä, teknologian todellisen käytön tuntemista sekä tietoa asiaan liittyvien datasisältöjen sisällöstä ja eheydestä.


Ihmisten tilanne resursoinnin ja kompetenssin sekä vastuiden selkeyden suhteen ovat tärkeitä vaikuttavia tekijöitä. Näiden asioiden yhdistelmänä koostuu erilaisia tunnistettuja haasteita, pulmia ja havaintoja, joiden huomiointi on äärimmäisen tärkeää kehittämissuunnitelmien toteuttamiseen.

Johdon rakentama kehityssuunnitelma voi olla joskus täysin eri asioihin keskittyvä, kuin operatiivisen henkilöstön. Ja joskus jälkimmäinen on paljon parempi.

Kun johdon visiot ja ymmärrys tulevaisuuden tavoitteista yhdistetään hyvään tilannekuvaan tästä hetkestä, syntyy yhdistelmä, jonka avulla kehittämisessä onnistutaan. Se ei ole aina sellainen suunnitelma mistä haaveiltiin, mutta se on sellainen mikä voidaan toteuttaa. Kehittämiselle on vahvat juuret ja edellykset toteuttamiseen ovat parhaat mahdolliset.

Hienot suunnitelmat eivät kuitenkaan maksa itseään takaisin - ainoastaan niiden toteuttaminen.

Me voimme auttaa sinua tekemään hyviä suunnitelmia, joiden perustana on ymmärrys. Tutustu tilannekuva ja tiekarttaprojekteihin.Comments


bottom of page