top of page
  • Writer's picturePerttu Vilkuna

ATK, Juice Leskinen ja muutosjohtaminen

ATK, Automaattinen tietojenkäsittely on terminä aivan yliveto kansainvälisessäkin vertailussa. Yleensä ulkomaalaiset termit viittaavat laskentaan tai dataan. Me suomalaiset olemme olleet heti asian ytimessä. ATK terminä kertoo kaiken oleellisen. Välillä vain tuntuu, että tuo ’automaattinen’ unohtuu. Termi IT (Information Technology), jota nykyään käytetään, on hyvin ympäripyöreä.


Puretaanpa ATK vielä osiin. TK eli tietojenkäsittely on tärkeää ja sujuu lähes kaikilta mutta A onkin sitten vaikeampi homma. Itse asiassa vuosi vuodelta vaikeampaa. Miksi A:sta on tullut vaikeampaa? Kun ATK rantautui, manuaalitoimintoja oli paljon ja automaatio tapahtui talon sisällä ja vieläpä usein samassa järjestelmässä. Nykyään integroitavia järjestelmiä on lukuisia ja automatisoitavat prosessit ovat hyvin pitkiä yli yritysrajojen.


Kun yritys ottaa käyttöön uuden järjestelmän ja mikäli vanhaa järjestelmää ei ole olemassa, esim. CRM, niin automatisoitavien kohteiden löytäminen on vaivattomampaa. Valitettavan usein nykyään ATK -hankkeet ovat korvausinvestointeja. Investointien takana on hyvin usein vanhentunut teknologia tai esim. toimittajariski on kasvanut liian suureksi.

Myös näissä hankkeissa A:n pitää olla tavoitteellista ja hyvin johdettua.

Uudistamisella uudistamisen vuoksi ei ole itseisarvoa. Jos syynä on se, että tuki on päättynyt tai järjestelmä auttamatta vanhentunut, on näiden saattaminen moderniksi toki tärkeää. Pidemmän jänteen tavoitteena pitää kuitenkin olla muukin, kuin työpöydällä olevan pikakuvakkeen muuttaminen.


Mitä laajemmin ja syvemmin järjestelmä on käytössä, sitä suurempi työ on edessä. Heti hanketta suunnitellessa tulee tiedostaa ja hyväksyä se, että edessä on kuolemanlaakso, jonka ylittämisen jälkeen me olemme samassa pisteessä kuin lähdössä.

Pikakuvake on muuttunut, toiminta ei.

A:n vahventaminen ja lisääminen uudistettuun teknologiaan alkaa tämän jälkeen. Sen ensimmäisten vaiheiden suunnittelu on kuitenkin tehty jo ennen kuin päätöksiä uudistamisesta tehtiin – ne olivat todellinen syy matkan aloittamiselle. Uudistamispäätöksen taustalla ovat liiketoiminnat tavoitteet muutokselle ja teknologiauudistus on muutosjohtamisen yksi työkalu. Suunnitelmallisuus ja pitkäjänteisyys ovat kovassa kurssissa, kun vuoden päästä uudistuspäätöksestä päästään todellisuudessa iskemään digitalisaatiostrategian kimppuun ajantasaisella järjestelmällä. Syiden ja perusteiden lunastaminen uudistamispäätökselle alkaa tästä. Automaation potentiaalia on kylvetty eri prosesseihin ja nyt on aika niittää sitä uudella teknologialla.


ATK:n alkuajoista lähtien meillä on kuitenkin ollut vaikeuksia muistaa, että kaiken hienon ja uuden keskellä meillä on edelleen ihminen. Rooli muuttuu ja teknologia tarjoama vipuvarsi kasvaa, mutta ihminen on edelleen se tärkein tekijä. Järjestelmien muuttaminen on helppoa, ihmisten muuttaminen välillä taidetta.

Ihmisten muuttamisen mahdollistaminen on kuitenkin syy, miksi teknologia muutoksia tehdään ja miten digitalisaation potentiaalia lunastetaan. ATK on tarkoitettu ihmisen työkaluksi.

Juice Leskiseltä ei viisauksien jakaminen ollut koskaan vaikeaa – IT-johtamisen tärkeimmän teeman muistamiseksi seuraavat sävelet:


”Aamu alkaa A:lla, illan päättää A, turha silloin kysyä on kuinka huristaa

Aamu alkaa A:lla, illan päättää A, turha kysyä on mistä kenkä puristaa”


Huolehdithan, että Sinun ATK:ssa on A vahvasti mukana.

Silloin se soi.


Bändikavereita löydät meiltä, kurkkaa minkälaisia keikkoja teemme .

42 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page