top of page
  • Writer's pictureDigileaper

Toimitusjohtaja - tiedätkö millaisen IT-johtajan tarvitset?

Eräs ystäväni, entinen IT-johtaja, varsin mainio veijari, kertoi esimerkin avulla miten IT-johtajaa kohdellaan johtoryhmässä.

” Yritykseen haetaan ulospäinsuuntautunutta strategisesti ajattelevaa visionääriä varustettuna maailmanluokan leadership-taidoilla, ja totta kai rusinana pullassa, hakijalta edellytetään kokemusta kansainvälisistä tehtävistä. Sinut valitaan tehtävään, koska olet ylivoimaisesti paras hakija. Menet ensimmäiseen johtoryhmän kokoukseen. Toimari lyö sinulle älypuhelimen käteen ja pyytää sinua korjaamaan kapulan kun Face ei oikein pelitä. Aikasi räpläät puhelinta. Et saa sitä toimimaan ja annat sen takaisin ja pyydät ystävällisesti pomoa olemaan yhteydessä IT-tukeen. Toimari isoon ääneen miettii, että miten hänen 10-vuotias pojanpoikansa osasi korjata puhelimen, mutta sinä et. Ole siinä sitten strateginen IT-johtaja”Itse olen IT-urani varrella istunut kummallakin puolella pöytä; ollut sekä toimittajan housuissa että IT-johtajan paikalla. IT-johtajan työ on paljon strategisten hankkeiden parissa toimimista. Etsitään uusia teknologioita ja sovelluksia, joiden avulla yrityksen toiminta pidetään kasvupolulla, mutta kannattaa muistaa, että IT-johtajan agendalla on myös ”ei niin kamalan hohdokasta hommaa”

IT-johtaja on johtamisen moniottelija, jolla on useita eri rooleja.

Liiketoiminta: IT-johtaja vastaa infran toimivuudesta, mutta on samalla liiketoiminnan Innovaattori, joka auttaa liiketoimintaa hahmottamaan tulevaisuuden mahdollisuuksia, etsii uusia ratkaisuja ja yhteistyökumppaneita sekä rakentaa niistä yhdessä liiketoiminnan kanssa tuloksellisia ratkaisuja. Mahdollistaa kilpailuetuja tuovia ratkaisuja.

Oma IT-organisaatio: Tilanteessa, jossa kumppanit toimittavat Common IT-palvelut ja oma IT-organisaatio keskittyy tuottamaan liiketoiminnalle lisäarvopalveluja, IT-johtajan tehtävä on olla Leadershipperi. Leadershipperi kannustaa omaa porukkaa ja näyttää esimerkillä miten palvella liiketoimintaa paremmin, unohtamatta kuitenkaan johtamisen perustyötä.

Toimittajat: Kolmantena osa-alueena on toimittajien johtaminen. Palvelun tai projektin tilanteesta riippuen IT-johtajan tulee olla toimittajille Sparraaja. Sparraaja auttaa ja kannustaa toimittajia toimittamaan ja kehittämään parempia palveluita yrityksellesi varmistaen samalla, että toimittajilla on paras mahdollinen ympäristö työskennellä ilman tarpeettomia raja-aitoja.


IT-johtajan roolissa joutuu vääjäämättä myös Kriisijohtajaksi. Kriisijohtajana on hyvä ottaa perusasiat käyttöön sopivista viitekehyksistä, esimerkiksi MIM-prosessi (Major Incident Management) ITIL:sta. Etukäteisharjoittelu ja viestintään keskittyminen auttavat parempaan lopputulokseen. Hyvä ohje on myös se, että vaikka systeemi olisi kaaoksessa, kaaoksen keskeltä tulee löytää systemaattinen tapa toimia. Tällä ohjeella pärjää kriisijohtamisessa vallan pitkälle.

On selvää, että yksi rooli ei ratkaise tarpeita ja oikean roolin rakentaminen voi olla vaikeaa. Me voimme auttaa täydentämään puuuttuvia kokonaisuuksia tai vahvistaa resursointia – asiantuntemuksen lisäksi tuomme myös menetelmät ja työkaluja tullessamme. Yhdessä IT:n suunnittelussa mennään vauhdilla vasenta kaistaa kohti tulosten tekemistä.

Comments


bottom of page