top of page
  • Writer's pictureHarri Takala

Sun Tzu – Sovellustenhallinnan taito

Päivitetty: 7. helmik.



2500 vuotta sitten muodostuneet kiinalaisten sodanjohtajien opit tulivat minulle tutuksi yliopiston johtamistaidon kursseilta pari kymmentä vuotta sitten. Minun kirjaston sähköistymisen viimeinen rintama on oma päällystetty versioni kirjahyllyssä. Vaikka silloisten kiinalaisdynastioiden kenraalit elivät hieman erilaisissa teknologiahaasteissa, kuin tämän päivän IT-johtajat, ovat monet neuvot sovellettavissa myös 2020-luvun yritysten taistelukentälle.

”Ja kuten vedellä ei ole pysyvää muotoa, ei sodassakaan ole pysyviä olosuhteita.”

Sovellusarkkitehtuurin hallinta lähtee liiketoiminta-arkkitehtuurin ymmärtämisestä ja sen vaatimuksiin vastaamisesta. Yksi peruskivistä on siihen liittyvän jatkuvan tilannekuvan hallinta. Minne liiketoimintaprosessit ovat matkalla, missä ovat ihmisten tavoitteet ja onnistumisen kipupisteet. Jokainen organisaatio muuttuu jatkuvasti. Markkinat muodostavat uusia haasteita, henkilöstövaihdokset sekoittavat organisaation kyvykkyyksiä ja sovelluksiin liittyvä kehitystyö muuttaa tarveympäristön prioriteetteja.


Tämän hallitseminen edellyttää, että digitalisaatiokehitys ja sovellusarkkitehtuurin ja liiketoiminta-arkkitehtuurin hallinta on jatkuvaa vuoropuhelua liiketoiminnan kanssa. Ja pelkkä puhe ei riitä – sitä on hallittava datalla ja kokonaisuuden muodostama monimutkainen verkko tulee olla dokumentoitu, kuten kiinalaiskenraalien esikunnan tilannekartat.

”Ne, jotka eivät käytä paikallisia oppaita, eivät pysty hyödyntämään maaston tarjoamia etuja.”

Liiketoiminta-arkkitehtuurin hallinnassa avainasemassa on varmistaa, että tieto ja impulssit kehittämiseen lähtevät suoraan liiketoiminnasta. Tuotannon suunnittelija, joka tuskailee päivittäin tuotespeksin lähtötietojen kanssa, osaa kertoa paljon paremmin kehittämisen prioriteeteista kuin ohjelmistotalon sovellusroadmapista inspiriaatiota hakeva IT-arkkitehti.


On asioita, missä teknologian mahdollisuuksien kautta luotava imu vie organisaation kehittämistä oikeaan suuntaan, mutta valtaosassa oman organisaation ihmisten tiedossa on tärkeimmät teemat. Digitalisaatiostrategian maalit ovat osa liiketoiminnan tavoitteita ja kun oppaana käytetään ne parhaiten tuntevia ihmisiä, ovat taistelut kuin viisaiden kiinalaiskenraalien joukkojen voitokkaat mittelöt.

”On teitä, joita ei pidä seurata. Joukkoja, joiden kimppuun ei pidä rynnätä, kaupunkeja, joihin ei saa hyökätä ja maastoja, joissa ei pidä taistella.”

Kuinka usein me kohdistamme energiamme ja huomiomme kovimpaan huutoon ja tiukimpaan vaatimukseen? Jos tilannekuvakarttasi ei ole kunnossa ja tietoa on vähän, se on luontevin ja ehkäpä myös turvallisin kohde. Huuto vaimenee, mutta et sinä todennäköisesti parasta kohdetta valinnut. Onnistuit ehkä osaoptimoimaan ja teit populistista tietohallintojohtamista.


Sovellusarkkitehtuurin hallinnassa on tärkeää saada kattavasti ja objektiivisesti tietoa – myös niiltä, jotka eivät sitä ilmoille oma-aloitteisesti huutele. Taitava tietohallintojohtaja huolehtii, että tietoa on kattavasti käytössä ja pystyy pitkäjänteisesti viemään kehitystä eteenpäin. Sisäinen sodanjohtajasi tarvitsee samat avut kuin Ch’inin kuningas Chou-dynastian voittamiseen.

”Tunne vihollinen, tunne itsesi niin voittosi ei ole koskaan uhattuna. Tunne maasto, tunne säät, niin voittosi on täydellinen. ”

Digileaper tuntee Sun Tzun opit ja autamme sinua matkalla digitalisaation valloittajaksi. Tilannekuvasta kartta ja kumppanuudesta vahvistukset voitokkaille joukoille.

Ja sen oikean kirjan me hankimme myös sinulle.

38 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page