Meillä on 10-vuotias poika nimeltä Anton, Legojen rakentaja pitkällä kokemuksella. Anton on esimerkki digitalisaatiojohtamisen haasteista ja menestystekijöistä.
Useassa organisaatiossa digitalisaation tiekartan todellisuus on kuin poikani huoneen lattia siivouspäivänä. Anton istuu keskellä ja pohtii mitä tekisi. Huone on täynnä erilaisia keskeneräisiä legorakennelmia, joita tutkiessa huomaa, että idea on ollut hyvä, mutta valmista ei ole tullut. Joskus sopivaa palaa ei ole laatikoiden penkomisesta huolimatta löytynyt tai sitten äidin johdolla on ohjattu priorisointia vaikkapa läksyihin. Resurssit viedä projekti päätökseen ovat loppuneet. Kiinnostus seuraavana päivänä on jo siirtynyt uuteen projektiin ja eilisen idea on unohtunut.
Johtaako sinun organisaatiosi digitalisaatiota paremmin kuin Anton omaa legomaailmaansa?
Legojen rakentaminen on vaikea laji. Mahdollisuuksia on määräämättömästi, mutta aika ja käytettävissä olevat palaset kuitenkin tuovat rajat. Houkutus on myös rakentaa ilman hyvää suunnitelmaa ja lennossa korjata tavoitteita.
Suunnitelmallisuus ja pitkäjänteisyys ovat asioita, joissa sinun organisaatiollasi on hyvät edellytykset olla Antonia parempi. Hän luottaa visioon, sinä voit tehdä sen määrätietoisemmin ja huolellisemmin. En ole tavannut yhtään johtajaa, joka ei pidä pitkäjänteistä kehittämissuunnitelmaa ja sen toteuttamista tärkeänä. Tapaan kuitenkin jatkuvasti organisaatioita, jotka kipuilevat sen rakentamisessa. Miksi?
Antonin huikea etu on hänen palava intohimonsa tekemiseen ja rakentamiseen. Hän haluaa tehdä aina parempia ja rakastaa työtään. Lisäksi hänen työssään yhdistyy kaksi poikkeuksellista asiaa: hän on samaan aikaan suunnittelija ja rakentaja, mutta myös loppukäyttäjä. Kehitysprosessi on kuiluton ja lähtee aina pojan leikin tarpeesta, mutta siinä on taitavasti huomioitu jo suunnittelupöydällä rakentamisen realiteetit.
Ymmärrys liiketoiminan tarpeisiin ja tavoitteisiin on digitalisaatiokehityksen koetinkivi.
Se tulee hoitaa kuntoon jo strategian rakentamisen yhteydessä. Siihen sisältyy myös koko asian ydin – ei ole digitalisaatiota ilman liiketoimintaa ja tätä kirjoittaessa vuonna 2021 on selvää, että liiketoimintaakaan ei ole pitkään ilman digitalisaatiota.
Digitalisaatiojohtamisen kyvykkyydet ja ymmärrys tulee viedä liiketoiminnan johtamisen ja kehittämisen teemoiksi. Tiekartan rakentaminen on liiketoiminnan ihmisten sparraus- ja koordinaatioprosessi, jossa katalysoidaan liiketoiminta suunnittelemaan digitalisaatiota. Liiketoiminnan ihmiset ymmärtävät tarpeet ja suunnittelevat digitalisaation – digitalisaatiojohtaminen on valmentamista.
Digitalisaation tiekartan rakentaminen on sitouttamis- ja motivointiprosessi, jonka hyväksynnän jälkeen alkaa varsinainen matka. Sen tehtävänä on luoda ja siirtää digitalisaatiokyvykkyyksiä organisaation prosesseihin ja ihmisten työhön.
Toteuttamisessa kyse on toimeenpanokyvystä ja tuloksien tekemisestä. Edellytykset tähän tehdään jo suunnittelupöydällä.
Yhtiön hallituksessa on hienoa esitellä tulevaisuuden trendien ympärille rakentuvaa vaalenpunaista unelmahöttöä. Liiketoiminnan realismiin ja pieniin askeliin rakentuva suunnitelma ei todennäköisesti vie IT-johtajaa CIO-päiville puhumaan, mutta jos siihen kolmen vuoden päästä isketään leima ”Suoritettu”, se on kovaa valuuttaa hallituksen kokouksessa. Varsinkin kun siitä toisesta olisi todennäköisesti jäljellä vain höttö. Kumpaa sinä tavoittelet?
Anton aloitti juuri uuden hissin rakentamisen ja vie kovaa vauhtia legohiihtokeskusta uuteen aikaan. Nyt on sinun siirtosi aika.
Me autamme Sinua ja ihmisiäsi matkalla rakentamaan ja toteuttamaan liiketoimintasi digitalisaatiota. Ja teemme sen yhtä suurella intohimolla kuin Anton.