“We always overestimate the change that will occur in the next two years and underestimate the change that will occur in the next ten.”
Bill Gatesin 1990-luvun puolivälin ajatukset ovat maailman muuttumisesta huolimatta edelleen totta. Digitalisaatio-johtamisessa ne sopivat myös pienempään konseptiin ja sovellettavaksi yksittäiseen organisaatioon.
Käynnistettäessä hankkeita niihin ladataan valtavasti odotuksia ja uskotaan niistä sateentekijää. Teknologia on usein katalyytti liiketoiminnan muuttumiselle, mutta tämä katalyysivaikutus alkaa vasta kun ensimmäinen projekti on saatu valmiiksi.
Kun puhutaan digitalisaatiosta, projektit ovat aina enemmän liiketoimintaa kuin teknologiaa. Kun uutta teknologiaa otetaan käyttöön, silloin teknologian osuus on kuitenkin suurempi ja fokus on sen peruskäyttöönotossa. Yksikään järjestelmä ei peruskäyttöönotossa mullista liiketoimintaa.
Tämä tarkoittaa myös sitä, että teknologiakehitys tulee ajatella jatkumona. Siinä vaiheessa, kun ERP-projekti tai RPA:n käyttöönotto päättyy, digitalisaatiokehityksen lähtölaukaus sektorilla ammutaan. Tämän jälkeen liiketoimin-ta ja teknologiakehitys kulkevat käsikädessä ja vetovastuu siirtyy entistä vahvemmin liiketoiminnalle. Aliarvioimmeko me muutoksen pitkällä jänteellä, on kiinni jatkohankkeista – digitalisaation positiivinen kierre on kuitenkin alkamassa. Kun panostat jatkohankkeisiin, kallis IT-projektisi on paras investointisi ikinä.
Digitalisaatiokehitys on iteratiivinen prosessi, jossa mahdollisuuksia, jotka syntyvät tietyn murroksen jälkeen on vaikeaa nähdä ennalta. Se on matka, jossa myös me voimme kasvaa suuremmiksi kun kuvittelimmekaan.
Hienoimmillaan digitalisaatio on luovuutta ja innovaatioita, jossa vaikutusten aliarvioinnin lisäksi voimme parhaimmillaan muuttaa maailman.
Comentarios