top of page
  • Writer's pictureHarri Takala

ERP-järjestelmistä ja polkupyöräilystä

Tiedätkö mitä yhteistä on ERP:llä ja polkupyörällä? Molempia voi ajaa ja taluttaa.

Kumpaa Sinä teet?

Fatbike, snow

Uskallan väittää, että organisaatiosi investoinneista toimintaa ohjaavaan järjestelmäkokonaisuuteen liittyy suurin käyttämätön potentiaali. Toiminnanohjaus, myynnin ja asiakkuuden hallinta, henkilöstöhallinto jne. – näitä on yleensä käytössä enemmän, jotta eri liiketoiminta-alueiden tarpeet voidaan täyttää.


Näiden järjestelmien kehittäminen ja sitominen liiketoimintaprosesseihin on pitkä matka ja useimmissa tapauksissa liiketoiminnan muut paineet ja kilpailevat kehityskohteet lopulta vievät huomion. Toimintaa ohjaavien järjestelmien käytössä päästään kyllä aina sille tasolle, missä se toimii ja sillä saadaan työt tehtyä, mutta matka siihen, että se olisi todella hyvä työkalu on kuitenkin pitkä. Tiedät tämän kun teet joka päivä jonkin toimintoketjun ja huomaat siellä täällä asioita, joihin kuluu liikaa aikaa. Järjestelmää joudutaan auttamaan ulkoisilla työkaluilla ja sen tuotoksia täydentämään.


Järjestelmien käyttöönottoprojektit päättyvät yleensä siihen, kun kaikki kriittiset asiat toimivat, lukematon määrä pieniä asioita on vielä auki ja järjestelmän kanssa tullaa kohtuudella toimeen. Lisäksi kaikilla on rästissä valtava määrä muita asioita, joten yhteisesti hyväksyttynä kompromissina päätetään projekti. Oikeasti tällainen lopputulos on tietyin ehdoin ihan hyvä – se on reaalitodellisuutta.

Selviytyminen siihen tilanteeseen, jossa tullaan auttavasti toimeen ei ollut projektisuunnitelmassa tosin ihan noilla sanoin määritelty tavoitteeksi.


Sitten niistä ehdoista. Jos projektin jälkeen alkaa ohjelma, jolla taataan kokonaisuuden jatkuva kehittäminen pitkäjänteisesti ja niitä pieniä kehitysasioita toteutetaan osana operatiivista toimintaa, voidaan hyvä -lopputulos vahvistaa. Jos kuitenkin käy niin, että järjestelmän kehitys jää unholaan ja me alamme tottua tasoon, johon pääsimme, on enemmän mietittävää.


Me ajamme polkupyörää siten, että juoksemme sen aina vauhtiin, jotta pääsemme hetkeksi satulaan ohjaamaan. Sitten taas tennarit maahan, kun vauhti alkaa hiipua. Tällä tavoin valtavaa määrää toimintaa ohjaavia järjestelmiä oikeasti käytetään.


Me kerromme, että tulimme hienolla pyörällä, vaikka oikeasti juoksimme.


Pyöräilemään tai erppeilemään oppiminen on pitkän työn tulos ja siinä keskeisessä roolissa olet Sinä itse ja vieressä istuva kaverisi. Käyttöosaaminen on yksi kaikkein keskeisimmistä haasteista. Järjestelmiin on sisällytetty valtava määrä erilaisia toiminnallisuuksia, joita hyödyntämällä ne pikkuhiljaa muuttuvat työmaasta työkaluksi. Isoja vaikutuksia ja kehittämisen katalysointia voidaan tehdä joka päivä ja myös Sinun itsesi toimesta.


Aloita tänään – kerro työystävällesi jonkin ominaisuuden käytöstä, jota et usko hänen osaavan. Hänellä voi olla myös tarina Sinulle. Kun saatte tähän mukaan myös muita, hetken päästä te kiidättekin kovaa vauhtia hiukset kypärän alla hulmuten.





Comments


bottom of page