Moni suunnistuksen ystävä on näihin aikoihin tottunut kirmaisemaan Jukolan Viestin jännittäville osuuksille – tänä vuonna sekin on toisin. Minä en ole suunnistaja, mutta sydänyön osuuksia olen kuitenkin useamman onnistunut vetämään ihan kivoilla tuloksilla. Puolet tuuria ja puolet säkää? Ei vaan hyvää johtamista.
Minulla on strategia ja huolehdin, että se toteutuu – rasti kerrallaan. Se on älykkään seuraajan strategia. Se on myös digitalisaatiojohtamisen peruskurssi ja kelpo ohje pienten ja keskisuurten energiayhtiöiden tiekartalle.
Kaikki lähtee kyvykkyyksistä ja resursseista. Energiayhtiön digitalisaatiojohtamisessa voittamisen periaate on sama kuin Jukolan veljessarjassa tai Venlojen Viestin joukkueessa. Kokonaisuus rakennetaan yhdessä ja jokainen suoritus on tärkeä.
Digitalisaatiokehitys on yhteispeliä ja jokaisen liiketoiminta-alueen ja avainhenkilön on hoidettava oma roolinsa.
Usein tilanne ei ole tasapainoissa.
Verkonrakennus kiihdyttää älymittareineen kaukana edellä ja lämpöliiketoiminta on moukaroinut itsensä paikalleen odottamaan vuosien päässä olevaa kattila-automaation seuraavaa päivitystä.
Kyvykkyyksien kehittämissä osoite on selvä, ja kun ihmisille annetaan riittävästi apua, he pääsevät kyllä vauhtiin. Keskity koko joukkueeseen ja erityisesti niihin, joille digitalisaatio ei ole osa normaalia elämää. Jukolan metsässä vähän hapuilevaa suunnistamista paikkaa hyvä juoksuvoima. Sillä minäkin olen oman osuuteni saanut kunnialla hoidettua.
Tilannetietoisuus on teemoista tärkein. Hyvästä johtamisesta ja päätöksistä on turha haaveilla, ellet ymmärrä tilannettasi.
Mikä on tavoitteesi ja minkälaisia tekijöitä on otettava huomioon?
Kaikki lähtee liiketoiminnasta – prosesseista ja liiketoiminnan palveluista. Mikä niiden tehtävä ja tarkoitus on? Mikä on kunnossa ja mitä pitää kehittää? Ihmiset ovat digitalisaation tärkein pala ja koko homman idea on auttaa heitä onnistumaan työssään ja tehtävissään. Vastaavatko organisaation kyvykkyydet liiketoiminnan palveluiden vaatimuksia? Mitä se tarkoittaa sähkönmyynnissä tai verkonvalvonnassa?
Sovellukset ja data ovat teknologian ilmentyviä ja digitalisaation konkretiaa, mutta kuitenkin vain ihmisten työkaluja liiketoiminnalle. Tämä nelikenttä on ymmärrettävä ja tilannetietoisuus niistä on oltava jatkuvasti hallussa.
Kartta ja rastit on jokaisen organisaation muodostettava itse ja ymmärrettävä myös sijainnin muuttuminen.
Muuten voi käydä kuin Takalalle Paimiossa. Supertarkka suunnan ottaminen avokallioilla – kaikki muu meni hienosti, mutta sijainti mistä suunta otetiin oli väärä. Seuraava leimaus tapahtuikin heti 40 minuutin päästä - ja jäljellä oli enää 26 rastia. Arvaat varmaan ajatukseni kun tein laskutoimituksia.
Moni energiayhtiö ilmoittautuu seuraajaksi. Datahub-vuosien aikaan tämä onkin ollut erityisen houkuttelevaa, kun kansallinen yhteistyö on antanut tavoitteita ja asettanut vaatimuksia. Asiakastietojärjestelmiä ja mittaustietojärjestelmäprojekteja on myyty ja ostettu kuin suunnistuskenkiä Jukolan pressuteltassa. Ovatko yhtiöt keskittyneet niihin asioihin, jotka ovat olleet tärkeimpiä? Onhan asiakastietojärjestelmän vaihtaminen tehty oman toiminnan lähtökohdista? Olihan meidän verkkotietojärjestelmämme tilanne ja ympäristömme sama kuin naapurikunnan yhtiöllä? Entä nyt kun meillä on uudet järjestelmät – miten me saamme investoinneista kaiken irti?
Seuraajan ja älykkään seuraajan ero syntyy aikaisemmin kuvatusta tilannetietoisuudesta. Mikäli se on kunnossa – edellytykset hyviin päätöksiin ovat kunnossa. Kaverin kokemuksista oppiminen on fiksua, mutta kaverin kokemusten jakaminen tekemällä samoin ei välttämättä.
Jukolassakin on syytä rastilla katsoa, että sankari, jota ajattelit peesata tavoittelee varmasti samaa seuraavaa rastinumeroa. Sinun on myös syytä itse tarkistaa suunta, jotta huomaat mikäli tosisuunnistajan ulkoinen habitus onkin vain suunnistajan kaupan ansiota, kaverin syöksyessä rastilta heti vikauralle.
Onko sinun yhtiösi Jukolan Viesti kunnossa? Jos et ole varma tai tunnet kaipaavasi apua kerro.
Me teemme sinusta digitalisaatiosuunnistajan.
Comments