top of page
  • Writer's pictureHarri Takala

Digitalisaatiojohtaja – uhanalainen laji vai irtipäässyt vappupallo?

Päivitetty: 31. toukok. 2021

Digitalisaatiojohtajat tai CDO:t kuten monien käyntikorteissa lukee, on uhanalainen laji. Rooli on liiketoiminnan evoluution oikku, jonka ei ollut tarkoituskaan selvitä pitkään – pikemminkin se oli vain tietyn murrosvaiheen ylittämiseen tarkoitettu silta. Sitä joko osattiin käyttää tai sitten kahlattiin vain vierestä ohi, opittiin matkan varrella uimaan ja selvittiin vastarannalle. Tai sitten odotellaan pelastajia kivellä keskellä virtaa.

Organisaatioiden digitalisaatiokypsyys kertoo, missä kohtaa matkaa ollaan. Iso osa on parhaillaan ylitystä suorittamassa, mutta vasta pieni joukko on vastarannalla. On myös organisaatiota, jotka eivät koskaan ylittäneet virtaa tai siltaa – ne syntyivät suoraan toiselle puolelle. Heille CDO on tuttu vain digitalisaation historian lehdiltä.



Digitalisaatiokypsyyden muutos on organisaation digitaalinen transformaatio. Lauseessa on niin paljon vaikeasti ymmärrettäviä sanoja, että ne pitäisi laittaa käyttökieltoon. Digitalisaatiota kaiken kaikkiaan leimaa vaikea ymmärrettävyys. Taustalla on toisaalta aito moniulotteisuus ja nopeasti muuttuvan teknologiaympäristön luoma lisäväre sekä asioiden näyttäytyminen eri organisaatioissa eri tavoilla.


Mitkä asiat kuuluvat digitalisaatioon? Juttelin alkuviikosta erään konepajan johtajan kanssa. He ovat olleet tuotantoteknologioissa ollut edelläkävijöitä.

Yhtiössä on jo parikymmentä vuotta sitten otettu käyttöön pitkälle automatisoituja robottisoluja – ratkaisuja tuotantoteknologian terävimmästä kärjestä – nyt 20 vuotta vanhoja. Onko se digitalisaatiota?

Digitalisaation suhteen meillä on taipumusta arvioida asioita käytettävän teknologian kautta – uusi ja hieno App:s kautta tehtävä tilaus kertoo siitä, että me olemme digitalisaatiossa pitkällä? Vaikka me sen jälkeen huhkisimmekin hikihatussa saadaksemme tilauksen tuotantoon? Jos käytämme konenäköä tai lämpöä mittaavia IoT-antureita, meidän on pakko olla edelläkävijöitä? Onhan?


Digitalisaatio ja digitalisaatiojohtaminen on liiketoiminnan murrosprosessi ja sen johtamista. Digitalisaatiokypsyys kertoo siitä, kuinka laajasti ja tehokkaasti liiketoimintaprosesseissa hyödynnetään teknologiaa ja dataa, saavuttaen tällä lisäarvoa ja etuja. Se kertoo siitä, kuinka liiketoimintaa on mukautettu ja muutettu, jotta datan ja teknologian tarjoamia mahdollisuuksia voitaisiin käyttää parhaalla tavalla. Ennen kaikkea siitä, että ihmiset eri rooleissa ovat ottaneet uuden rengin käyttöön ja osaavat hyödyntää siihen liittyvää vipuvoimaa.

Organisaation digitalisaatiokypsyyden tärkein mittari on kiinnitetty ihmiseen. Tähän pitäisi kohdistua myös digitalisaatiojohtamisen tärkein fokus. Myös johtaja on ihminen.

Palataan siihen evoluution joutsenlaulua kuuntelevaan digijohtaja parkaan, joka on juuri aloittamassa työtään tai lähettänyt hakemuksensa menneisyyden maailmaan.

Digitalisaatiojohtajan haasteena on aina ollut se, että sinulla on agenda ja tavoite, muttei resursseja eikä valtaa toteuttaa asioita.


Sinulle voidaan asettaa tavoite tuotannon asiakaskeskeiseen digitalisointiin, mutta kaikki päätökset menevät kuitenkin tuotantojohtajan kautta. Jos kolleganasi on jarrumies, joka elää menneisyyden maailmassa ja nojaa palvelufilosofiansa kaksikymmentä vuotta vanhoihin ajatuksiin, eikä neuvoja kaipaa – ei muuta kuin onnea matkaan. Ja tuskin riittää.


Digitalisaatiojohtaminen on paljon enemmän leadershippia kuin managementtia. Se on valmentamista ja sparraamista ja psykologiaa, johon markkinoinnin laitos saattaa antaa paremmat eväät kuin johtamisen tiedekunta.

Ihmisten digitalisaatiokyvykkyys kasvaa vain heidän sisällään. Kun he oppivat uusia asioita ja osaavat hyödyntää menetelmiä ja teknologioita omassa työssään, se muuttuu organisaation digitalisaatiokypsyydeksi.

Digitalisaatiojohtajan tärkeimpänä tehtävänä on antaa rakenteita ja auttaa ihmisiä katsomaan samaan suuntaan ja ymmärtämään näkemäänsä. Se on myös sparraamista, ehkä vähän tökkimistäkin ja joskus ravisteluakin. Useimmille organisaatioille CDO:n tarve ei ole kokopäivä työtä – riskinä on, että CDO alkaa tekemään asioita, joita muiden CxO:den tulisi tehdä.

Organisaation muutos- tai kehitysnopeutta ei voi kiihdyttää liikaa, vaikka CDO:lla aikaa ja intoa olisikin, kuin irti päässeessä vappupallossa.

Hyvä digitalisaatiojohtaminen on kuitenkin kaikki kaikessa ja riippumatta siitä, onko tähän keskittyvää johtajaa palkkalistoilla, siihen panostavat keräävät tulevaisuudessa mehukkaita hedelmiä puutarhastaan.


Digileaper tarjoaa työtä ihmisille, joille digitalisaatiojohtaminen on intohimo – CDO:nkin tuunaamme 2020-luvulle sopivaksi. Palvelun kautta pystymme tuomaan sektorin parhaita paloja organisaatioille, jotka siihen haluavat panostaa ja uskovat, että digitalisaatio on ihmisten kasvutarina.


90 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page